참고자료

[GMO] 유럽연합, 캐나다산 GMO 아마씨 적발

유럽연합으로 수출한 캐나다산 아마씨(flaxseed, 견과류 식물) 11개 선적분에서 GM 성분이 검출되어 유럽연합이 신속경보를 발령했다는 소식입니다. 유전자조작 아마씨는 독일에서 7선적분, 프랑스 2선적분, 스웨덴 1선적분, 영국 1선적분이 검출되었다고 합니다.

캐나다는 세계 제1의 아마씨 생산국가로 올해에만 915,000 톤을 생산할 것으로 예상되며, 생산량의 3/4을 수출하고 있습니다.

아마인유는 서양에서 오래전부터 공업용(잉크, 페인트 등)으로 이용되어왔으며, 가축의 사료 원료로 사용되고 있습니다. 아마인유는 리놀렌산이 풍부하여 공기중에서 쉽게 산패하는 성질을 가지고 있습니다.

그리고 아마씨는 최근 건강식품 원료로도 사용되고 있습니다. 건강식품 옹호자들은 아마씨가 혈중 콜레스테롤의 수치를 낮추어 주는 오메가-3 지방산(Fatty acid) 등이 풍부하게 들어있어 심장병을 예방해준다고 주장하고 있습니다. 또한 아마씨는 가용성 섬유질이 풍부하여 변비를 예방하는 효과가 있으며, 관절염에도 효과가 좋다고 주장하고 있습니다. 

건강식품 옹호자들은 아마씨에는 리그난(Lignan)이라는 성분을 포함하고 있는데 이는 Phytoestrogen(식물성 여성호르몬)이라고도 불리우며 우리 몸속에서 Estrogen 과 비슷한 작용을 한다고 주장하고 있습니다. 아울러 아마씨는 유방암과 대장암과 전립선암의 발병률을 저하시켜 준다고 주장하고 있습니다.

그러나 2009년 2월 10일 BBC가 보도한 영국의 관절염연구재단인 ARC(Arthritis Research Campaign) 연구팀의 연구결과에 따르면, 아마씨는 관절염에 효과가 없는 것으로 밝혀지기도 했습니다. 참고로 관절염에 효과가 없는 것으로 나타난 건강보조식품은 녹용 분말, 블랙커런트(Blackcurrant) 종자유, 콜라겐, eazmov(약초 혼합물), 피버퓨(feverfew), 아마씨유(flaxseed), 녹색 홍합(green-lipped mussels), 호메오파시(homeopathy), 류말렉스 약초 혼합(reumalex herbal mixture), 셀레늄(selenium), Chinese herb tong luo kai bi, 비타민 A, C, E, 버드나무 껍질 등입니다.

또한 2008년 10월 29일 몬트리올대학 연구팀이 발표한 3354명을 대상으로 한 연구결과에 의하면 임신 3~4기 아마씨기름을 섭취할 경우 미숙아 출산 위험이 4배 높아지는 것으로 나타나기도 했습니다.

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Europe finds GMO in 11 Canada flax shipments




WINNIPEG, Manitoba (Reuters) – The European Union has found genetically modified flaxseed in 11 Canadian flax shipments in less than one month, dimming prospects for farmers selling this year’s crop.


The EU’s rapid-alert database for food and feed added two alerts from France on Friday reporting Canadian flaxseed shipments contaminated with GMO flax, bringing the total to 11.


The shipments are all under quarantine.


European consumers are reluctant to eat genetically modified food for fear of unknown longer-term health effects, although the EU accepts some GMO crops, like canola seed.


The EU does not accept any GMO flax.


Canada is the world’s top producer and exporter of flax, a blue-flowering plant also called linseed that produces oil for linoleum flooring and seed for baked goods and animal feed.


Flax is one of Canada’s smaller crops, with production forecast at 915,000 tons this year, but three-quarters of the crop typically sells for export.


“I doubt producers will be doing anything with their crop in the short term,” said Barry Hall, president of the Flax Council of Canada.


Exporters can still sell Canadian flax into Europe provided they guarantee the shipment contains no GMO material, but the contamination has in practical terms closed the market, Hall said.


The cash price of flaxseed has fallen sharply, from grain companies making no offers at all to well below the normal price of C$10-C$11 per bushel, Hall said. The U.S. market remains open to Canadian flax.


The EU database is an online system that provides European authorities information about serious food and feed risks.


The flax-contamination reports include seven from Germany, two from France and one each from Sweden and the United Kingdom.


They state that buyers distributed the contaminated product to 24 more countries — Belgium, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Greece, Hungary, Luxembourg, the Netherlands, Poland, Spain, Italy, Austria, Portugal and Romania in the European Union — as well as Croatia, Iceland, South Korea, Norway, Singapore, Sri Lanka, Thailand, Mauritius and Switzerland outside the EU.


“We just have no idea how widespread this contamination is at this point,” said Lucy Sharratt, coordinator of the Ottawa-based activist group Canadian Biotechnology Action Network. “But obviously, it’s potentially huge.”


One of the reports of contamination cites both Canada and the United States as the source of flaxseed.


More than two dozen companies buy Canadian flax, including Cargill, Viterra, James Richardson International and Paterson Grain.


European laboratories have said the GMO material is FP967, a variety known as Triffid that is the only GMO flax ever produced. A Canadian university researcher developed it in the 1990s and officials in Canada and the U.S. authorized it for use in feed and food in the late 1990s.


The Flax Council of Canada, concerned about GMO plantings upsetting markets, later lobbied successfully for the Canadian government to deregister Triffid in 2001 and acquired most of the certified seed, which it destroyed or crushed domestically.

The Canadian Grain Commission, a government agency that certifies the quality of grain, is testing flax samples from all Canadian grain-handlers and expanding its survey of this year’s crop to trace the origin of the GMO material.

(Editing by Christian Wiessner)

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