참고자료

[쇠고기] 미국에서 개발된 소형 소, 친환경 쇠고기가 될까?

영국 [가디언]지에 친환경 쇠고기(Eco-Friendly Beef)로 소개된 소형 소(Miniature Cows)
관련 기사입니다.

해마다 30kg의 쇠고기를 소비하고 있는 미국에서 리처드 그래드월(Richard Gradwohl)
교수가 개발한 소형 소(Miniature Cows)가 온실가스를 감축시키는 친환경 쇠고기로
주목을 받고 있다고 합니다.

5에이커의 땅에 일반 소는 2마리를 기를 수 있지만, 소형 소는 10마리까지 기를 수
있기 때문에 쇠고기 생산량이 3배 이상 높으며, 사료는 1/3밖에 들어가지 않는다고
합니다.

또한 소형 소를 사육함으로써 온실가스 배출도 줄일 수 있다고 합니다. 소형 소 10마리가가
배출하는 메탄 가스는 일반 소 1마리가 배출하는 메탄 가스 정도라고 합니다.

현재 그가 개발한 18가지 품종의 소형 소 2만 마리가 미국에서 사육되고 있으며,
전세계적으로 1400명의 농장주들이 그가 개발한 96-111cm 크기의 덱스터(Dexters)
품종의 소형 소들을 사육하고 있다고 합니다.

소형 소들은 육질이 뛰어나서 맛도 좋다고 합니다. 소의 몸집이 클수록 근육 속의
세포도 커지는데, 소형 소들은 몸집이 작기 때문에 근육소의 세포도 작기 때문에,
맛이 더 부드럽다고 합니다.

현대 축산업은 소의 몸무게를 늘리는 대형화에 관심을 기울였는데, 이제는 정반대로
소의 몸무게를 줄이는 소형화에 관심을 기울일 것 같습니다.

그러나 인간의 과도한 육식 식습관과 상품화된 공장식 축산업에 대한 근본적인
성찰 없이 과학기술만으로 환경, 질병, 건강의 문제가 해결될 수 있을 지는 여전히
회의적입니다.

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Eco-Friendly Beef: Miniature Cows Could Be The Sustainable Future


Posted: 07-26-10 09:38 AM


Why mini cows could save the planet


Farmers in the US are getting excited about miniature cattle that are less than a metre tall – and may be the future of sustainable beef farming







Richard Gradwohl with a miniature Holstein
Richard Gradwohl with a miniature Holstein called Paula Sue.

When you hear the words “mini cows” they sound as if they are the result of someone’s daft hobby. But miniature cattle could be the future of environmentally-friendly beef.


In the US, where around 30kg of beef is eaten per person each year, farms are ditching Holsteins and Aberdeen Angus for their smaller counterparts, and there are now well over 20,000 mini cows in the US. Professor Richard Gradwohl is responsible for 18 new breeds of miniature cattle on his Seattle farm, including a Miniature Panda – a fluffy eye-patched little cow just 107cm high. (His micromini cattle are less than 96.5cm tall – those shorter than 92cm are known as “teacup cattle”.)


“When I started frittering around with miniature cattle, everyone thought I was nuts,” he says. Since the 1940s, US farmers have been breeding cows for size, making them much larger than their British cousins. But with Gradwohl’s farm being swallowed up by rising taxes, he had to give up 60 acres of land. He discovered that it is possible to raise 10 miniature cows on five acres, rather than just two full-sized cows, meaning that land could yield up to three times as much beef – but the cows only need one third of the feed.


“These little cows were just right for me,” he says. And, given worries about cows’ contribution to greenhouse gases, it takes 10 mini cows to produce the amount of methane of one full-sized cow.


Gradwohl now ships semen, embryos and cattle all over the world – except to the UK, where 1,400 farmers already breed Dexters, which are 96-111cm tall.


And the mini cows’ beef tastes great. The bigger the cow, the longer the cells in the muscle are. A shorter cell means more tender beef, so smaller breeds have naturally better flavour.


Although they sound innovative, mini cows date back to the 1600s, says Gradwohl, when “British farmers developed small breeds because they only had five-acre farms”. Now, with a bit of luck, more farmers of the 1.3 billion-strong cattle worldwide might also try them out for size.

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