참고자료

[식품] 55세 이하, 1일 커피 4잔 이상 마시면 사망위험 56% 증가

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jmcp_ft88_9_1.pdf (475.30 KB)

사우스캐롤라이나 대학교 연구팀이 메이요 클리닉 회보에 발표한 논문(첨부파일)입니다.

Association of Coffee Consumption With All-Cause and Cardiovascular Disease Mortality

Junxiu Liu, MD; Xuemei Sui, MD, PhD; Carl J. Lavie, MD; James R. Hebert, ScD;
Conrad P. Earnest, PhD; Jiajia Zhang, PhD; and Steven N. Blair, PED

Mayo Clin Proc. 2013;nn(n):1-9

연구 논문은 1979~1998년 사이 20~87세, 4만여 명의 미국인 개인 병력 기록을 분석한 것인데… 이 기간 동안 사망한 2만5천여명을 추적 조사한 결과 커피를 많이 마시는 사람은 흡연하는
경우가 많았고… 당연히 폐와 간 상태도 좋지 않았습니다.(이 논문에서는 사망위험의 증가와
흡연과의 연관관계에 대해서 명확하게 분석하지는 않았습니다.)

55세 이하에서 매일 4잔 이상(1주일에 28잔) 이상 커피를 마시는 사람은 사망 위험이 56% 증가하는 것으로 나타났습니다.

남성의 경우 55세 이하에서 커피를 마시는 사람은 그렇지 사망 위험이 21% 증가하는 것으로 나타났습니다.

여성의 경우는 55세 이하에서 커피를 마시는 사람은 그렇지 사망 위험이 2배로 늘어나는 것으로 나타났습니다.

논문에 따르면, 과체중 또는 비만인 경우 커피를 마시는 사람이 많았지만, 이것이 사망위험의 증가에 큰 영향을 끼친 것으로 보이지는 않은 것으로 판단한 것 같습니다.

이 논문은 역학 조사를 한 결과이기 때문에 커피의 어떤 성분 때문에 55세 이하 연령층에서
사망 위험이 높게 나타나고… 그 이상의 노령층에서는 역학적 연관관계가 없었는지에 대해서
명확하게 규명하지 못했으며… 커피 속에 들어 있는 어떤 성분 때문에 사망 위험이 높아졌는
지에 대해서도 명확하게 규명하지 못했습니다.

논문의 공동저자 중 한 명인 쉬메이 수이는 언론 인터뷰에서 “커피에는 카페인이 들어 있는데, 카페인은 부신 피질 호르몬 분비를 촉진하고 인슐린 활동을 방해하며 혈압을 상승시킨다”고 주장하며, “많은 양의 커피를 마시는 사람들은 밤 늦게 잠이 들고 식사를 빈약하게 하는 생활습관이 있는 편”이라고 했습니다.

논문의 저자들은 이 논문의 한계에 대해서도 밝혀놓았습니다. 첫째, 연구 기간 동안 커피의 소비량에 대해 반복적으로 측정하지 않은 점, 둘째, 커피를 내리는 방법에 따라 커피의 구성성분이 달라지고 이에 따라 사망률의 차이가 발생할 수 있으나 이 논문에서는 그러한 데이터를 제시하지 못한 점, 셋째, 본 연구에서는 결혼 여부와 전체 에너지 소비를 포함시키지 않은 점, 넷째, 종속변수에 영향을 줄 수 있는 독립변수 이외의 변수인 confounding이 존재할 가능성이 있는 점.(저자들은 자신들이 비록 보정을 했지만, 담배 같은 변수가 사망위험에 영향을 끼칠 confounding이 될 수 있다는 점을 고려했지만, 저자들은 현재 흡연자와 비흡연자 간의 커피 소비와 모든 원인의 치명률 사이의 어떠한 중요한 연관관계도 찾아내지 못했다고 밝힘)

(참고 : 옮긴이 주 – 통계적으로 커피를 많이 마시는 사람은 췌장암에 많이 걸리는 것으로 나오지만… 사실은 커피를 많이 마시는 사람은 담배도 함께 피우기 때문에 췌장암에 걸리는 것입니다. 따라서 커피와 췌장암의 연관성은 흡연에 의한 confounding때문에 나타난 것입니다.)

마지막으로 저자들은 자신의 논문의 한계로 세대효과(cohort effect)가 존재할 수 있다고 밝혔습니다.

(참고 : 옮긴이 주 – 세대 효과(cohort effect)의 예로 한국과 미국의 유방암 발생의 차이를 설명하기도 합니다. 미국은 폐경 후 유방암에 걸리는 여성들이 훨씬 많은데, 한국은 오히려 폐경 전 유방암에 걸리는 여성들이 훨씬 많습니다. 경제적-사회적-문화적인 변화에 의해 한국 여성들의 라이프 스타일의 변화가 유방암 발생의 차이를 불러왔다는 것입니다. 한국 여성들의 결혼이 늦어지면서 유방암 예방 효과가 있는 출산과 수유를 기피하는 현상이 생겼으며, 유방암을 일으킬 수 있는 술이나 담배에 노출된 여성들이 증가한 것이 한국 여성들의 폐경전 유방암 환자 비율을 증가시킨 세대 효과(cohort effect)라고 분석하고 있습니다. 물론 이러한 분석이 과학적으로 정당한 것인가는 증명이 된 것은 아닙니다.)

Study: Heavy coffee drinking in people under 55 linked to early death

 

When you make coffee with breakfast, or grab a to-go cup at a cafe before work, or raid your office’s break room for a cup in the afternoon, you’re probably not thinking about how scientists are studying it.

So we’ll just tell you: Many studies have looked at the health effects of coffee, even though measuring the potential harms and benefits is not as easy as chugging a shot of espresso. Since a whole range of lifestyle and genetic factors influence a person’s physical well-being, it’s hard to know exactly if, or how, or to what extent, coffee would be good or bad for anyone’s longterm health.

The latest study, published in Mayo Clinic’s Proceedings [PDF], found an association between drinking more than 28 cups of coffee a week and an increased risk of death from all causes, in people 55 years old and younger. One cup of coffee is 8 ounces.

That doesn’t prove that coffee causes death. It also seems to contradict a study in the New England Journal of Medicine last year, which found that people who drink two or more cups of coffee a day have a reduced risk of dying from particular diseases than those who consume little or no coffee.

 

And a May 2011 study found that men who drink six or more cups a day had a decreased risk of fatal prostate cancer.

How are we supposed to decide how much coffee to drink, when the information about its health effects is more confusing than a cafe menu written in a foreign language?

Experts say that the optimal dose of coffee varies widely, depending on the person. Different people have different tolerances for coffee.

But in general, the authors of this new study emphasized a message of moderation.

The new study 

Researchers followed more than 40,000 people ages 20-87 for about 16 years.

They observed risks for heavy coffee drinkers in both men and women under 55 who drank more than four cups of coffee a day on average. In men who fit this description, the risk of death was 56% higher compared to non-coffee drinkers. In women, the risk was even greater – it doubled, compared to non-coffee drinkers.

The same association was not observed in individuals 55 and older, or in people who drank coffee in moderation.

“It appears that low doses of coffee are safe,” said Carl J. Lavie, study co-author from the John Ochsner Heart and Vascular Institute in New Orleans. ”We did not see anything bad happening up to about 28 cups per week.”

He added, “no increase in cardiovascular mortality at any dose in men or women at any age” was seen.

Caveats

But wait! Although study authors found a connection between heavy coffee consumption and death, they did not prove that frequent java indulgence causes death. There may be other underlying factors that explain this association.

“What if people are super hyper, driven, stressed out, drinking 10 cups of coffee a day?” Lavie said. “And it’s not the coffee that’s killing them, it’s the fact that they’re stressed out that’s killing them.”

Lavie still suggests that heavy coffee drinkers scale back on their consumption, however.

“I think that if I find that having four or more cups of coffee per day looks like it’s associated with higher mortality, even though I don’t know that it’s for sure due to the coffee, to me that’s enough reason to me to try and keep my coffee to below four a day.”

The authors did not separate decaf coffee from regular, but ”most people report they drink regular,” added Dr. Xuemei Sui, study co-author from the Arnold School of Public Health at the University of South Carolina.

They also did not explore what people were adding to their coffees, so they didn’t separate out whether the addition of sweeteners or milk had any effect on death risk.

But what about coffee benefits

There is, on the other hand, evidence from studies on type II diabetes suggesting that coffee can be good.

According to a 2009 meta-analysis, the risk of type II diabetes goes down with each cup of coffee consumed daily. Additionally, a 2007 meta-analysis found a correlation between increased coffee consumption and lower risk of liver cancer.

Such research is still not persuasive enough to tell anyone who doesn’t already drink coffee to start.

How much coffee do you drink? 

“A 20 ounce cup, we would count that as two and a half cups,” Lavie added.

For perspective, here are some measurements of that cup o’ Joe you like to enjoy:

A short Starbucks coffee is 8 ounces. A tall is 12 ounces. A grande is 16 ounces, or two cups of coffee. Make it a venti and you’ve consumed 20 ounces.

Meanwhile, at Dunkin’ Donuts, a small cup of coffee is 10 ounces. A medium contains 14. Order a large and you’ll get ounces 20 ounces and XL, 24 ounces, or three cups of coffee.

Experts told CNN in 2012 that they would not make a public health recommendation concerning coffee because there just isn’t enough solid evidence to do so.

“If you consume coffee, enjoy it,” Dr. Donald Hensrud of the Mayo Clinic said. “But I wouldn’t necessarily recommend taking it up if you don’t like it.”

A lot of people already consider it a regular part of their lives. For nearly two-thirds of Americans, the daily coffee routine is just habit.

Get out of bed. Make coffee. Start your work day.

Have more coffee. Repeat.  Hope it won’t kill you.

 

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